Τι Ειναι Το Μπριτζ

Το μπριτζ είναι ένα πνευματικό άθλημα στρατηγικής και τεχνικής, συναφές με το σκάκι, αλλά πιο κοινωνικό. Οι ρίζες του είναι αδιευκρίνιστες καθώς εδώ και αρκετούς αιώνες έχουν εμφανιστεί πολλά παρεμφερή παιχνίδια. Πήρε όμως τη σημερινή του αγωνιστική μορφή στις αρχές της δεκαετίας του 1920, οπότε και άρχισε η χρυσή εποχή του με συνεχή ανοδική πορεία και εξέλιξη. 


 Η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ (ΕΟΜ) ιδρύθηκε το 1965 με αρχική δύναμη 3 σωματεία – μέλη και μερικές δεκάδες αθλητές. Το 1975 το αγωνιστικό Μπριτζ αναγνωρίστηκε με τον νόμο 75/75 και την καταλυτική συμβολή του αείμνηστου Γεωργίου Ράλλη, δεινού μπριτζέρ, σαν πνευματικό άθλημα, υπαγόμενο στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Έκτοτε γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και αριθμούσε, στις αρχές του 2016, συνολικά 55 σωματεία – μέλη σε όλη την Ελλάδα (21 στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και 34 σε όλη την υπόλοιπη χώρα) και περισσότερους από 4.000 ενεργούς αθλητές (υπό ίδρυση 4 όμιλοι σε Αττική και 4 στην υπόλοιπη Ελλάδα). Η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, που αριθμεί 49 χώρες – μέλη, με σύνολο 395.000 περίπου αθλητών. Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ανήκει με τη σειρά της στο ανώτατο Διοικητικό όργανο του μπριτζ, την Παγκόσμια Ομοσπονδία, που αριθμεί συνολικά 700.000 περίπου αθλητές σε σύνολο 124 Εθνικών Ομοσπονδιών. Το 1995 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπριτζ αναγνωρίστηκε επίσημα σαν αθλητική Ομοσπονδία από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και το Μπριτζ μετείχε σαν άθλημα επίδειξης στην Χειμερινή Ολυμπιάδα του 2002 και στο 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πνευματικών Αθλημάτων που έγινε στο Πεκίνο 3-18 Οκτωβρίου 2008. 
 
Η ΕΟΜ διοργανώνει κάθε έτος πλήθος Πανελληνίων Πρωταθλημάτων ζευγών και ομάδων, με κορυφαίο αυτών το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα ομάδων.